Τι είναι η θεραπευτική Κηπουρική και Σεμινάριο Θεραπευτικής Κηπουρικής στο Ίδρυμα 'ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ', Χανιά


Σεμινάριο θεραπευτικής κηπουρικής



Τι είναι η θεραπευτική κηπουρική;

Θεραπευτική Κηπουρική

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αρχίσει να παρουσιάζεται, ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον  για την κηπουρική και ειδικά με την λαχανοκηπουρική.

Αυτή χρησιμοποιείται, συνειδητά ή ασυνείδητα, για χαλάρωση από τους πολύ σκληρούς, δύσκολους, γρήγορους ρυθμούς της κοινωνικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μας. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, «νοσούμε» τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά ως άμεσο επακόλουθο.... 

Η εργασία - δραστηριότητα στον κήπο, καταρχήν, προσδίδει σε εμάς εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, από αυτούς που συνήθως έχουμε στην καθημερινότητα μας.... Ο κήπος «εκπέμπει» μια διάθεση χαλαρού παιχνιδιού χωρίς πίεση, αρμονίας, ισορροπίας και χαράς. 

Ακόμα και αν καλλιεργείς σε μία γλάστρα στο κέντρο της πόλης μπορείς να απολαύσεις στιγμές χαλάρωσης!

 Γιατί τα ίδια τα φυτά, με τα υπέροχα μοσχομυριστά, σε άπειρα χρώματα λουλούδια τους και τους τόσο γευστικά διαφορετικούς καρπούς τους και τους ατελείωτους αισθητικά συνδυασμούς τους, μας «παραδειγματίζουν» με την χωρίς άγχος ζωή τους, να ζήσουμε και εμείς, ανάλογα, με αγαλλίαση!

Όμως παρατηρήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στην Αμερική το 1980, ότι κάποιοι κήποι με ιδιαίτερα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά προσδίδουν στους παρευρισκόμενους σε αυτούς, ιδιαίτερα οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά....

Επίσης μέσα από έρευνα διασύνδεσαν, συγκεκριμένες κηπουρικές δραστηριότητες, και διεπίστωσαν ότι ασκούσαν θεραπευτική δράση τόσο στους "φυσιολογικούς"  ανθρώπους, όσο και σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.....


Έκτοτε το θέμα έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια, από ειδικούς επιστήμονες υγείας, ειδικούς επαγγελματίες θεραπευτές, εξειδικευμένους κηπουρούς, που έχουν ασχοληθεί επισταμένως, σε ΗΠΑ, Σουηδία, Αγγλία, όπου απέδειξαν ότι ο κήπος είναι απαραίτητο να έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία - χαρακτηριστικά που πρέπει να προβλεφθούν από τον σχεδιασμό, αν θέλουμε να είναι θεραπευτικός!

Καταγράφηκε, το όφελος που αποκόμιζαν οι ασθενείς αλλά και οποιοσδήποτε άλλος, αν απλά περιπλανιόταν άσκοπα ή ενσυνείδητα σε αυτόν. 

Όμως πρωταρχικός στόχος αυτών των ερευνών ήταν, να διαπιστωθεί όσο το δυνατόν πιο επιστημονικά και διεξοδικά, κατά πόσον, ο κήπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, συμπληρωματικά (χωρίς ή με μερική χρήση φαρμάκων), ως μέσο θεραπείας, ειδικών ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαφόρων ειδών. 

Άτομα ηλικιωμένα, φυσιολογικά ή με διάφορες μορφές άνοιας όπως π.χ. Alzheimer, άτομα με κινητικά προβλήματα, κακοποιημένα άτομα, παιδιά με διάφορα προβλήματα (ψυχικά, κινητικά κ.α.) όπως επίσης και σε άτομα με διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τελικά, μετά από προσπάθειες χρόνων,  δημιουργήθηκε επίσημα, μια νέα βοηθητική θεραπεία ψυχικών νόσων, η «Θεραπευτική Κηπουρική»!

.......και που συνεχίζουν να την εξελίσσουν ως σήμερα, μέσα από τις δράσεις του Αμερικανικού Συλλόγου Θεραπευτικής Κηπουρικής. 

Πλέον, έπειτα από 40 χρόνια έρευνας και εφαρμογής, έχουν συσσωρεύσει σημαντική γνώση και εμπειρία και έχουν επίσης αναπτύξει, πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών για επαγγελματίες "θεραπευτικής κηπουρικής".

Η εξάσκηση της “Θεραπευτικής Κηπουρικής” μπορεί να ενταχθεί ιδανικά, στις δράσεις, μίας θεραπευτικής ομάδας, που απαρτίζεται από πολλές και διαφορετικές ιδιότητες όπως π.χ. Ιατρός, Ψυχίατρος, Εργοθεραπευτής, νοσηλευτής, ειδικά εκπαιδευμένος κηπουρός, αλλά ακόμα και ειδικός γυμναστής, καλλιτέχνης, που εργάζονται συνεχώς όλοι μαζί για να προκύψει μία εξατομικευμένη θεραπεία, του εκάστοτε ατόμου ή ομάδας!

 Η θεραπευτική προσέγγιση ως αποτέλεσμα τέτοιων ομάδων, είναι μακροχρόνια, δηλαδή είναι “απλωμένη” στο χρόνο. 

Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα τέτοιων ομάδων, είναι να εργάζονται μέσα, στον καλά μελετημένο και σχεδιασμένο χώρο ενός "Θεραπευτικού κήπου ή Θεραπευτικού κέντρου".

Στον κόσμο υπάρχουν τέτοιοι κήποι και κέντρα, μικρής ή μεγάλης κλίμακας (π.χ. Nacadia Therapy Garden), όπως επίσης υπάρχουν θεραπευτικοί κήποι, ως απαραίτητο τμήμα δημόσιων νοσοκομείων (Alnarp Rehabilitation Center Sweden, St James Hospital Newcastle).


Στην Ελλάδα από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν τέτοιοι διαμορφωμένοι κήποι - κέντρα.  

Στο πρόσφατο παρελθόν, κάναμε*  ένα πολύ μικρό «πείραμα», σημειακής χρήσης αυτής της θεραπείας, το 2011, σε Περιστέρι και Ίλιον σε δύο Ιδρύματα Ψυχικής υγείας.

"Το μικρό σχολειό της Γης", είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει στο μέλλον και ως "θεραπευτικός κήπος" και ετοιμάζουμε προγράμματα "θεραπευτικής κηπουρικής", για όλους μας.....

*Η προσπάθεια «Θεραπευτικής Κηπουρικής», έγινε, σε πολύ μικρό και αρχικό στάδιο και όχι ως προϊόν θεραπευτικής ομάδας, από τον Μιχάλη Μανιαδάκη.